Uutisarkisto

2022

Työturvallisuuden RCAI-malli läpäisee koko organisaation

ETTE-turvallisuuskoulutus tarjoaa yhteisen pohjan sille, että esitys- ja tapahtuma-alan tekniset ammattilaiset voivat työskennellä turvallisesti kaikkialla Euroopassa riippumatta siitä, mistä he ovat kotoisin ja minkä tasoinen koulutus heillä on.

SafeOnStage-hankkeessa kehitetty esitysteknisen työturvallisuuden neliportainen koulutusmalli kattaa työturvallisuuden organisaation eri tasoilla.

Työturvallisuus läpäisee tavalla tai toisella koko organisaation aina johdosta ruohonjuuritason tekijöihin saakka. Tästä johtuen organisaation eri tasoilla toimivat ammattilaiset tarvitsevat eri tyyppistä koulutusta asemansa huomioon ottaen.

Tutustu malliin tarkemmin täällä >>

30.3.2022

Työturvallisuuden tarkistuslistat käytännön työn tueksi

SafeOnStage-hankkeessa luodut Työnopastuksen tarkistuslista sekä Tapahtuma- & teoskohtaisen perehdytyksen tarkistuslista tukevat esittävien taiteiden esitysympäristöjen, kulttuuritalojen ja tapahtumaympäristöjen työturvallisuuden toteutumista.

Työnopastuksen tarkistuslista täydentää työpaikan yleisperehdytystä näyttämöympäristön työturvallisuuden osalta.

Tapahtuma- & teoskohtaisen perehdytyksen tarkistuslista tukee organisaatioiden omien tapahtuma- ja teoskohtaisten turvallisuuskävelyiden sisältöä.

Tarkistuslistat on suunnattu erityisesti käytännön työn vastuuhenkilöille ja käytännön työtä tekeville.
Ne ovat vapaasti kaikkien alan toimijoiden ladattavissa.

Tutustu tarkistuslistoihin >>

23.3.2022

ETTE Opiskelijan kirjasta uusi versio

ETTE-turvallisuuskoulutuksen Opiskelijan kirja käännätettiin suomeksi Metropolian vuosina 2019-2021 toteuttamassa
StageRight-hankkeessa ja se julkaistiin ensimmäisen kerran 19.1.2021.

SafeOnStage-hankkeessa kerätyn palautteen ja koulutuksista saatujen kokemusten myötä kirjasta julkaistiin toinen versio 23.3.2022. Uudessa versiossa kirjan lukujen otsikointia on selkeytetty, tekstisisältöjä tarkennettu sekä
korjattu asia- ja oikeinkirjoitusvirheitä.

Siirry ETTE Opiskelijan kirjan pariin >>

23.3.2022

Blogi: Purkkavirityksistä yhdenmukaisiin turvallisuustaitoihin

"Näyttämötyöturvallisuuden koulutusta pilotoitaessa tapahtui kaksi sisällön kannalta merkittävää oivallusta: esitysteknisellä alalla toimivat ihmiset eivät tunne kaikkia vastuitaan ja yksittäisten toimijoiden työturvallisuuden osaaminen vaihtelee laidasta laitaan työturvallisuuden osa-alueesta riippuen.


Havaitsimme työturvallisuuden läpäisevän tavalla tai toisella koko organisaation aina johdosta ruohonjuuritason tekijöihin saakka. Ymmärsimme myös että organisaation eri tasoilla toimivat tarvitsevat eri tyyppistä koulutusta asemansa huomioon ottaen"

Lue kirjoitus kokonaisuudessaan Metropolian Tikissä-blogissa (aukeaa uuteen ikkunaan).

23.3.2022

SafeOnStage-hankkeen päätöstapahtumat

SafeOnStage-päätösseminaari ke 23.3. klo 10-12 avaa mitä hankkeessa opittiin työturvallisuuskoulutuksesta esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikka-alalla ja miten työturvallisuusosaamista voidaan lisätä? Keynote-puheenvuorossa tietokirjailija, ”milleniaalisaarnaajatar” ja itseoppinut johtaja Helena Kastikainen tarjoaa inspiraatiota nykyajan johtamiseen. Miten sitouttaa osaajia jatkuvassa muutoksessa tai luoda vetovoimatekijöitä työlle?

Seminaarin yhteydessä ke 23.3. klo 13-15 järjestetään esitystekniikan kouluttajafoorumin verkostotapaaminen, jossa pääset jatkamaan keskustelua turvallisuuskoulutuksesta, jakamaan kokemuksia sekä kuulemaan uusimmista tuulista.

Aika työturvallisuuden kehittämiselle on nyt!

Lisätietoja tapahtumista ja ilmoittautuminen tapahtumien sivulta.

1.2.2022

Ilmoittaudu SafeOnStage 2022 -koulutukseen!

Järjestämme tammi-helmikuussa ilmaisen esitystekniikan ETTE-työturvallisuuskoulutuksen, joka on suunnattu kaikille käytännön työtä näyttämö- ja esitysympäristöissä tekeville. Verkossa järjestettävä SafeOnStage 2022 -koulutus antaa perustiedot turvallisen esitysympäristössä työskentelemisen eri osa-alueista.

Koulutus toteutetaan 17.1.2022 - 28.2.2022 kokonaan verkko-opintoina. Varmista paikkasi kurssilla ilmoittautumalla, paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautuminen päättyy pe 14.1.2022.

Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki koulutuksen sivulla >>

7.1.2022

2021

Ennakkotieto: SafeOnStage 2022 -koulutus tarjolla tammi-helmikuussa

SafeOnStagen tontut käärivät pikaisesti kasaan joululahjan vastaiskuna uusille koronarajoituksille. Tuomme tammi-helmikuulle tarjolle ilmaista esitystekniikan ETTE-työturvallisuuskoulutusta. Koulutus on suunnattu kaikille näyttämö- ja esitysympäristössä käytännön töitä tekeville. SafeOnStage 2022 -koulutus järjestetään kokonaan etänä pääosin maanantai-iltaisin.

Tarkemmat tiedot ja aikataulut julkaistaan ilmoittautumisen avautuessa tiistaina 11.1.2022, stay tuned!

22.12.2021

Tapahtumaturvallisuusfoorumi 2022 - SafeOnStage myös mukana

Muokattu 10.1.2022: Tapahtumaturvallisuusfoorumi siirtyy koronarajoitusten vuoksi myöhemmäksi.

***

Tapahtumaturvallisuusfoorumi 2022 tarjoaa jälleen ajankohtaisia keskusteluja, asiantuntija- ja viranomaispuheenvuoroja sekä avointa vuorovaikutusta tapahtumaturvallisuuden eteen. Tilaisuus järjesteään 25.-26.1.2022 Tampere-talolla.

SafeOnStage on luonnollisesti mukana tapahtumassa alan turvallisuuden kehittämisen äärellä. Tapahtuman tarkempi ohjelma julkaistaan piakkoin.

Tapahtumaan pääset ilmoittautumaan tapahtuman sivuilta (aukeaa uuteen ikkunaan).


1.12.2021

SafeOnStage mukana Audiovisual Expossa 12.-13.1.2022

Muokattu 7.12.2021: AudioVisual Expo siirtyy vuoteen 2023. Av-alan yritysten ja koko toimialan haasteellisen tilanteen vuoksi siirto on tapahtuman onnistumisen kannalta varmempi ratkaisu. Tapahtuman uusi ajankohta on 11.-12.10.2023.

***

Pohjoismaiden suurin audiovisuaalisen alan ammattitapahtuma AudioVisual Expo kokoaa AV-alan yritykset ja kontaktit Helsingin Messukeskukseen 12.-13.1.2022.

SafeOnStage on yhdessä Metropolian esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelman kanssa mukana messujen ohjelmassa keskiviikkona 12.1. klo 12-13 Tietoiskulavalla:

Työt valmiiksi opiskelemalla vai opinnot valmiiksi työskentelemällä?
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

Tule kuulemaan minkälaisia mahdollisuuksia uusi esitys- ja teatteritekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto tarjoaa ja minkälaisia kokemuksia SafeOnStage-hankkeessa on kerätty alan työlähtöisestä turvallisuusoppimisesta! Samalla kuulet myös ajankohtaiset koulutusuutiset ja neuvoja monimuotokoulutuksen (esitys- ja teatteritekniikan medianomi, syksy 2022) hakuun. Lavalla Mikko Pirinen ja Tero Aalto.

Tutustu myös Audiovisual Expon muuhun ohjelmatarjontaan ja rekisteröidy messukävijäksi tästä (linkit aukeavat uuteen ikkunaan).


1.12.2021

Blogi: Kohti turvallisempaa tulevaisuutta

"Tulevaisuus tehdään nyt, tämän hetken tiedon ja ymmärryksen valossa. Jos tulevaisuuden päättää ottaa vastaan sellaisena kuin se tulee, on ymmärrettävä, että samalla luopuu päätösvallasta sen suhteen millaisena tulevaisuus näyttäytyy. Toinen vaihtoehto on päättää vaikuttaa siihen millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Ehkäpä tällöin säästyy jossittelulta, kun tehtyjä valintoja myöhemmin arvioidaan.

Olisiko aika pysähtyä miettimään, mikä turvallisuuden osa-alue organisaatiossasi kaipaisi muutosta juuri nyt? "

Lue blogikirjoitus kokonaisuudessaan Metropolian Tikissä-blogissa (aukeaa uuteen ikkunaan).

11.11.2021

SafeOnStagessa avoin paikka kouluttajalle

SafeOnStage-hankkeelle haetaan kouluttajaa suunnittelemaan ja toteuttamaan hankkeessa toteutettavia esitys- ja teatteritekniikka-alan työturvallisuuskoulutuksia.

Työhön kuuluu hankkeen työelämälähtöisten ETTE-työturvallisuuskoulutuksien suunnittelu ja toteutus sekä koulutusmateriaalien kehittäminen ja palautteen kerääminen yhdessä projektipäällikön kanssa. Kouluttajana saatat myös osallistua hankkeen tiedotus-, viestintä-, julkaisu- ja tapahtumatoimintaan.

Työsuhde on määräaikainen, työsuhteen kesto helmikuun 2022 loppuun. Työ painottuu tammi-helmikuulle 2022.

Tehtävässä edellytetään esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikka-alan erityispiirteiden sekä työturvallisuusteemojen tuntemusta. Tehtävässä on eduksi aiempi kokemus kouluttajana ja/tai pedagoginen pätevyys. Toivomme sinulta aktiivista ja systemaattista asioiden edistämistä sekä hyviä yhteistyö-, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja.

Vapaamuotoiset hakemukset palkkatoiveineen ja CV pyydetään lähettämään viimeistään 14.11.2021 sähköpostilla tero.aalto2@metropolia.fi

Tehtävää koskeviin kyselyihin vastaa hankkeen projektipäällikkö Tero Aalto, tero.aalto2@metropolia.fi tai puh. 040 629 9435.


27.10.2021

Euroopan komissio kerää kestävää kehitystä edistäviä ideoita ja näkemyksiä koulutukseen liittyen

Ilmastonmuutoksen hidastaminen sekä vihreän ja kestävän maailman rakentaminen edellyttävät monenlaisia toimia, joiden toteuttamisessa koulutuksella on keskeinen rooli. Euroopan komissio valmistelee parhaillaan suosituksia ympäristön kestävyyttä edistävän koulutuksen kehittämiseksi. Komissio haluaa kuulla kansalaisten, opettajien, tutkijoiden, valtionhallinnon ja kansalaisjärjestöjen ideoita ja näkemyksiä aiheesta.

Vastaa kyselyyn! – millaista koulutusta ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ympäristökestävyyden edistämiseksi tarvitaan? Vastauksia toivotaan niin yksityishenkilöiltä kuin organisaatioilta. Vastausaika päättyy 24.9.2021.

Lisätietoja ja linkki kyselyyn löytyvät Opetushallituksen sivuilta

2.9.2021

Blogi: Huomio tapahtumien turvallisuuteen - jos osaamista riittää

"Koronapandemian kuristuksessa olemme saaneet huomata, että viimeisen reilun vuoden ajan meiltä on puuttunut kollektiivisen kokemuksen mahdollistava taide, tapahtumat ja tilaisuudet. Näillä onnellisuutta lisäävillä välineillä on tekijänsä, mutta osalta heistä on ollut yli vuoden ajan työt kokonaan kielletty. Osa on siksi jo lähtenyt muihin töihin, ja osa heistä ei enää ikinä tule takaisin tekemään sinua onnelliseksi.

Tässä ajassa turvallinen tapahtuma on usein käsitetty kapeasti vain terveys- tai yleisöturvalliseksi tapahtumaksi. Todellisuudessa turvallinen tapahtuma on paljon näitä laajempi kokonaisuus. Yleisön lisäksi työntekijän turvallisuus on taattava. Vain turvallisesti työskentelevät ammattilaiset voivat varmistaa, että tapahtuma tai tilaisuus toteutuu onnistuneesti ja turvallisesti."

Lue SafeOnStagen blogikirjoitus Metropolian Tikissä-blogissa

10.6.2021

Ilmoittautuminen SafeOnStagen kouluttajakoulutukseen on avattu!

SafeOnStage-hankkeessa toteutetaan ETTE-turvallisuuskoulutuksen työelämäkouluttajaksi valmistava viiden opintopisteen laajuinen
pilotoiva koulutus alkaen elokuussa 2021.

ETTE-turvallisuuskoulutus - kouluttajien koulutus 5 op

Koulutus on tarkoitettu esitys-, teatteri, ja tapahtuma-alalla oleville asiantuntijoille, jotka haluavat kehittää työturvallisuusosaamistaan ja toimia kouluttajina. Koulutus on valtakunnallinen ja on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa. Koulutus toteutetaan monimuotona, jonka pääpaino etätoteutuksessa. Opintojakson suorittaneita voidaan kutsua kouluttajiksi SafeOnStage-hankkeen sekä Metropolian esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelman järjestämiin koulutuksiin.

Ilmoittautuminen koulutukseen on nyt auki ja päättyy su 20.6.2021.

Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu!

4.6.2021

Mitta on täysi - kulttuurialan mielenilmaus torstaina 3.6.

Metropolia on keskeisenä kulttuurialan kouluttajana allekirjoittanut Mitta on täysi -julkilausuman ja tukee näin osaltaan kulttuuri- ja tapahtuma-alaa ja sen ammattilaisia. Julkilausuma luovutetaan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle ja eduskuntaryhmien edustajille
eduskuntatalon portailla tänään torstaina 3.6. klo 12.

Julkilausuma on luettavissa tästä.

3.6.2021

SafeOnStage mukana Metropolian esitys- ja teatteritekniikan
Kevätseminaarissa 11.5.2021

Esitys- ja teatteritekniikan perinteinen Kevätseminaari järjestetään ti 11.5.2021 klo 13.00-16.30 maksuttomana webinaarina.

Kevätseminaari jatkaa Talviseminaarissa aloitettua etä- ja virtuaalitapahtumien teemaa. Q-teatterin Toksinen Kabaree -esityksen striimauksen tekijät kertovat kokemuksistaan, ajatuksistaan ja näkemyksistään striimiesityksen toteutuksista. Opinnäytteiden osalta ohjelmassa on asiaa suomalaisten kulttuurisalien esitysteknisestä palvelukyvystä sekä etätapahtumien asiakaskokemuksesta.

SafeOnStage-hanke on mukana seminaariohjelmassa lyhyellä esittelypuheenvuorolla.

Seminaariin voi ilmoittautua oheisella lomakkeella: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/31344/lomake.html (aukeaa uuteen välilehteen).

Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 9.5.2021. Seminaariin mahtuu mukaan tutkinto-ohjelman opiskelijoiden lisäksi 25 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Seminaarin tarkempi ohjelma ja osallistumisohjeet lähetetään ilmoittautuneille viimeistään maanantaina 10.5.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

7.5.2021